خرما پیارم از نظر تجاری و اقتصادی یکی از ارزشمندترین خرماهای ایران است و بازار بسیار خوبی در خارج از کشور دارد. سالیانه مقدار زیادی از این خرما به بسیاری از کشورهای جهان صادر می شود. خرمای پیارم دارای پوستی نازک و چسبیده به میوه است. این خرما در دسته نیمه مرطوب یا نیمه خشک طبقه بندی میشود. رنگ قهوه ای سوخته و یا تیره دارد. پوست آن بصورت چروکیده بر روی میوه به سختی چسبیده است. که ظاهر میوه را دلپذیرتر کرده است.
این خرما قند بالایی دارد. اما نوع قند آن از نوع فروکتوز است که به راحتی، هم به سوخت و ساز بدن کمک میکند و هم خودش در بدن استفاده میشود.
خرمای پیارم همانند سایر خرماها باید قبل از مصرف به خوبی شسته شود. که از ویژگی های این خرما شستشوی راحت آن میباشد.
تاریخچه خرمای پیارم
پیارُم (Piarom or Pyarom) نام یکی از انواع خرماهایی است که در شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان کشت میشود. خرمای پیارم گران قیمت ترین خرمای ایران نیز میباشد. خرمای پیارم از نوع تجاری و درجه یک میباشد. به دلیل کیفیت مناسب و بازارپسندی، یک خرمای خاص صادراتی محسوب میشود. این محصول تاکنون به خوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب نماید.پ
ویژگی ها
پوست نازک این خرما به رنگ قهوهای تیره میباشد. با توجه به اینکه گوشت و پوست آن کاملاً به یکدیگر چسبیدهاند، ظاهری زیبا و مطلوب دارد و فرایند شستشوی آن نیز در زمان مصرف، باید به صورت کامل صورت گیرد.
با توجه به اینکه عمده قند موجود در خرما پیارم از نوع فروکتوز (قند میوه) میباشد، به راحتی و سریعا، در سوخت و ساز بدن استفاده میشود. و کسانی که یک بار این خرما را مصرف کردهاند، به خاطر طعم فوق العاده، ظاهر مطلوب و سایر خواص غذایی آن معمولاً مصرفکننده دائمی این خرما میشوند.
خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتیینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. به دلیل تحمل زیاد نخل آن در برابر شوری آب و خاک، در سطح وسیعی از باغات حاجی آباد هرمزگان کشت شده است. روستاهای سرچاهان، تزرج، معدنوئیه، شهدادی، برآفتاب، دهستان پایین و بالا، نیزار، درآگاه، گهکم، گنج، دشت سيدجوذر، جائین و… در شهرستان حاجی آباد، از نقاط عمده تولید خرمای پیارم هستند.
خرمای پیارم در بازار جهانی
خرمای پیارم از نوع خرمای تجاری و درجه یک بوده که به دلیل کیفیت مناسب و بازار پسند بودن بالای این خرما، یک دسته خاص خرمای صادراتی محسوب میشود. خرما پیارم تاکنون به خوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب نماید. این خرما در بین خرماهای صادراتی بیشترین مشتری را دارد.
قیمت خرمای پیارم از سایر خرماها بالاتر و همچنین مرغوب ترین خرمای جهان و ایران میباشد، که باعث شده صادرکنندگان خرما، صادرات خرما پیارم را در مقیاس زیاد انجام دهند.
کاشت خرمای پیارم
خرما پیارم برای اینکه به ثمر بنشیند باید خوشه های نخل آن گرده افشانی کنند. موضوعی که البته در اغلب نخل های دیگر خرماها هم دیده میشود. معمولا زمان گرده افشانی اواخر زمستان و اوایل بهار، در ماه های اسفند و فروردین است.
پیارم در اوایل مرداد ماه تغییر رنگ می دهد و به رنگ زرد در می آید. که کمی از حالت گس در این زمان خارج، و شیرین تر میشود. سپس در اوایل شهریورماه رنگ خرما به قهوه ای می گراید و کم کم به رطب تبدیل میشود.
رطب خرما پیارم فوق العاده خوشمزه و خوش خوراک است و در میان انواع خرماهای دیگر، بعنوان برترین و مرغوب ترین خرما یا رطب خرما شناخته میشود.
البته کمتر خرما را در حالت رطب برداشت میکنند و عمدتا اجازه میدهند خرما کمی رطوبت خود را از دست بدهد. در اواخر شهریورماه و یا اوایل مهرماه، بسته به منطقه یا روستایی که در آن خرما کشت شده، خرمای رسیده را برداشت می کنند.
بسته بندی خرما پیارم
خرما پیارم را معمولا در کارتن های بزرگ بسته بندی میکنند. نوع بسته بندی آن در خود شهرستان حاجی آباد بصورت سنتی انجام میشود.
این موضوع باعث شده، برای بسیاری از فعالیت های فروش و بازاریابی این محصول، علی رغم کیفیت بی نظیر این خرما، نتوان ادای دین کرد.
در این راستا شرکت تولیدی خرمای گیلدا با استفاده از پیشرفته ترین دستگاه های برداشت و بسته بندی محصول خرما پیارم، اقدام به چیدن یا برداشت و بسته بندی آن مطابق با بالاترین استاندارد های جهانی نموده است. که به راحتی توانسته در بازارهای جهانی و داخلی این خرما را به خوبی و با بالاترین کیفیت به فروش برساند.
یکی از اصلی ترین نیاز های بسته بندی و نگهداری خرما پیارم، شرایط نگهداری آن است، که میتواند در کیفیت فروش این محصول تاثیر چشم گیری داشته باشد.
بهتر است این خرما در محیط های خنک و به دور از رطوبت نگهداری شود. از این رو شرکت تولیدی خرمای گیلدا با فراهم کردن بهترین شرایط نگهداری و انبار، سپس تفکیک و بسته بندی خرما پیارم، توانسته گامی بزرگ در راستای رضایت مشتریان و حفظ هر چه بیشتر این محصول ارزشمند بر دارد.
خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتئینی و مواد معدنی است. خرما از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. در ۱۰۰ گرم خرمای پیارم ۱۲۵ کیلو کالری دارد و این در حالی است که در هر ۱۰۰ گرم قند، ۴۰۰ کیلو انرژی موجود است و بدین معنی است که مقدار انرژی ناشی از خوردن خرما از قند ساده بسیار کمتر است، و بسیار کمتر از قند، افراد را دچار چاقی و اضافه وزن می کند.
به عنوان مثال در ۱۰۰ گرم قند و شکر معمولی، ۹۹/۹ درصد خالص آن انرژی زا می شود، در حالی که در ۱۰۰ گرم خرما حدود ۳۰ درصد قند موجود است و بقیه آن، حاوی مواد دیگری است که از جمله این مواد مختلف، پروتئین های گوناگون می باشند. ۱۰۰ گرم خرما حاوی ۱/۵ درصد پروتئین گیاهی از جنس مرغوب می باشد.
در خرما پیارم مقدار قابل توجهی فیبر غذایی موجود است. فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است. علاوه بر آن کارتنوئید یا مواد رنگی در خرماست که پیش نیاز ساخت ویتامین A و آنتی اکسیدان محسوب میشود، که جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول ها را میگیرد.
خرما علاوه بر نکات گفته شده، مقدار قابل توجهی فولات یا همان اسیدفولیک به بدن می رساند که برای خون رسانی به بدن لازم است و خانمها هنگام بارداری مجبور می شوند علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.
ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرماست که این ویتامین برای جلوگیری از بیماری های خطرناک خونریزی دهنده یا همان اسکوربوت لازم، و باید بدن هر فرد در طول روز ۶۰ میلی گرم ویتامین C دریافت کند. تقریبا در هر ۱۰۰ گرم خرما ۱۴ گرم ویتامین سی موجود است.
پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی وجود دارد که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است. به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابل توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.
یکی از خواص خرمای پیارم ملین بودن آن است. اگر ۶ تا ۷ عدد خرما در ۳ لیوان آب جوش خیس کرده و صبح و شب آن را به صورت گرم بنوشید، خاصیت آن را به وضوح می بینید. خاصیت دیگر خرما پیارم، خنثی کردن اسید معده می باشد.