بسیار جالب است که بعد از آن همه تعریفهایی که شنیدید، با تیتر عوارض خرما مواجه شوید. عوارض خرما هنگامی که به مقدار زیادی استفاده شود، ظاهر می گردد. در بیشتر مواقع خود خرما مضر نیست، بلکه مواد افزوده شده به آن برای بدن بسیار ضرر دارند.
برای جلوگیری از مصرف بی رویه ی در خوردن خرما و به جهت اطلاع از میزان مصرف، بایستی بدانیم روزانه چقدر خرما بخوریم؟ به طور معمول مصرف روزانه 2 تا 3 خرما برای بدن ضرری ندارد. بیش تر از این مقدار فرد را مبتلا به بیماریهایی از جمله دیابت میکند.
برخی از عوارض خرما به شرح زیر است:
خرما سرشار از فیبر میباشد. زمانی که بدن میزان بالایی از فیبر را دریافت میکند، نتیجه عکس میگردد. چرا که فیبر زیاد در فرد باعث یبوست، اختلالات گوارشی، نفخ و در برخی تشدید اسهال شده است. پس در جواب این سوال که “آیا خرما باعث نفخ میشود؟” باید گفت بله خرما به دلیل فیبر زیاد و ایجاد اختلال در حرکات رودهای باعث عدم هضم غذا و نفخ میگردد.
مواد افزودنی مانند سولفات باعث تحریک سلولهای پوششی معده شده است. اشخاصی که حساسیت به این ماده دارند دچار دردهای شدید شکمی و اسپاسم عضلات میشوند. سولفات را به اکثر مواد غذایی برای نگهداری و جلوگیری از رشد باکتریها میافزایند.
خرما و اسید معده با هم ارتباط جالبی دارند. خرما معمولا برای افرادی که مبتلا به زخم معده اند، مفید هست. اما اگر میزان زیادی خرما مصرف شود، PH معده کم و به سمت اسیدی شدن پیش میرود. خرما برای ورم معده، هم میتواند مناسب باشد و هم باعث ایجاد ورم بسیار شدیدی شود.
فقط افرادی که مستعد یا مبتلا به کبد چرب هستند، با عدم رعایت رژیم غذایی درست باعث بدتر شدن وضعیت خود نمی شوند، بلکه افراد سالم هم می توانند دچار کبد چرب شوند. گاهی کبد توانایی تنظیم چربی دریافتی از غذاهای استفاده شده را ندارد، همین بیماری کبد چرب ایجاد میکند.
در این صورت شما باید میزان استفاده از کربوهیدرات و چربی خود را کنترل کنید. از آنجایی که خرما نیز دارای مقادیر زیادی قند هست پس نیاز میباشد در مصرف آن دقت کافی نمایید. گاهی مضرات خرما برای کبد باعث تاثیرات جبران ناپذیری میشود. البته کبد چرب بیشتر جزء بیماری های برگشت پذیر میباشد. با کنترل و داشتن برنامه غذایی مناسب می توانید چربی کبد خود را کاهش دهید.
بار دیگر به علت استفاده از سولفات روی خرما، پوست صورت تحریک شده و جوش های زیادی روی پوستمان ظاهر میگردد. حتی کپکهای ایجاد شده روی میوهها هم باعث تشدید این تحریک پذیری میشوند.
خرما میوه خشکی است که باعث تحریک ریهها و ایجاد حساسیت در اشخاص مبتلا به آسم میشود. افرادی که آسم دارند، به تمامی مواد منتشره در هوا واکنش نشان میدهند. البته پژوهشهای کافی در مورد اثرات خرما و ارتباط آن با حملات آسم، وجود ندارد.
خرما علاوه بر فیبر و پتاسیم دارای کالری و انرژی زیادی هست. اگر در مصرف خرما زیاده روی شود، این انرژی زیاد باعث افزایش وزن میگردد. افرادی که مستعد به دیابت هستند علاوه بر قند زیاد، کالری زیاد هم برایشان مضر محسوب میشود.
میزان نرمال پتاسیم خون حدودا 3.6 تا 5.2 میلی در لیتر میباشد. اگر این مقدار افزایش و به 7 میلی برسد، آن زمان بسیار خطرناک به شمار میآید. هایپرکالمی شرایطی است که باعث افزایش بیش از حد پتاسیم در خون میشود. پس بیش از حد از خرما استفاده نکنید.
باکتریهای فرصت طلب معمولا در شرایط گرما و رطوبت زیاد آماده رشد کردن روی محصولات کشاورزی هستند. خرما هم از این قاعده مستثنی نیست. باکتریها سریعا روی خرماهای مرطوبتر رشد و از قند موجود در آن استفاده می کنند. این ترش شدگی خرما می تواند به فروشنده و خریدار این میوه ضرر زیادی وارد کند. پس میبایست خرما را در دمای یخچال و در ظروف در بسته نگهداری کرد.
گاهی افراد به جای استفاده ی چای با پولکی و قند، از خرما استفاده میکنند. این اشخاص یک نکتهای را فراموش کردهاند، خرما برعکس تصورات بسیاری از مردم دارای قند طبیعی نیست بلکه دارای قند آزاد میباشد. قند آزاد به راحتی میتواند جذب بدن شود. میزان کالری آن هم مانند سایر قند هاست. چای به دلیل داغ بودنش میتواند قندهای موجود در خرما را جذب کند اما انرژی موجود در آنها را جذب نمیکند.
در بسیاری از منابع خبری آمده است که چرا پیامبر گفته اند، باید خرما را به تعداد فرد بخوریم. گفته شده هست برای آن میزان سطح انرژی ای میباشد که از شر جن، شیاطین، سحر و چشم زخم در امان بمانیم. اما در منبعی معتبر و زیر نظر مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی گفته شده که در هیچ یک از منابع روایی شیعه و سنی خبری با این مضمون وجود ندارد.
مصرف خرما و کشمش بهترین گزینه جانشین قند و پولکی هست. مصرف بی رویه آن مشکلات افزایش قند خون و دیابت ایجاد میکند. برای مقایسه تاثیر غذاها بر افزایش قند خون، شاخصی به نام گلیسمی وجود دارد. این شاخص نشان دهنده میزان تاثیر غذاهای حاوی کربوهیدرات روی قند خون یا بیماری دیابت می باشد. غذاهایی که دارای شاخص گلیسمی بالای 70 هستند، در افراد مبتلا به دیابت محدودیت مصرف دارند.
به دلیل بافت سفت خرما، برای نوزادان سخت میباشد که آن را هضم کنند. اگر میخواهید به نوزاد خود خرما دهید حتما آن را له کرده یا به صورت پوره در آورید و به مقدار خیلی کمی در دهان آن قرار دهید. اگر کودک شما راه میرود حتما حواستان باشد در هنگام خوردن خرما ندود. مراقب باشید چون خرما به دلیل بافت سخت خود، باعث خفگی میشود.
خرما دارای بافت سخت و میزان فیبر زیادی میباشد. به خاطر اینکه هنوز دستگاه گوارش آنها کاملا تکامل نیافته، معده و روده کودکان در هضم و جذب مواد خرما دچار اختلال میشوند. این مسئله میتواند مشکلاتی را ایجاد کند. حواستان باشد که خرما میتواند نای کودک را ببندد. خفگی در کودکان برای مصرف چنین مواد غذایی رایج میباشد. اینها از جمله عوارض خرما برای نوزادان است.
در ضمن خرما کودک را دچار یبوست میکند. استرس و حسادت تاثیر به سزایی در ابتلا کودک به یبوست دارد. علاوه بر آن، فیبر زیاد موجود در مواد غذایی هم این ابتلا را افزایش میدهد.
خرما معمولا به دلیل داشتن فواید زیاد خود برای بدن ضرر ندارد. اگر در مصرف خرما زیاده روی شود آنگاه می تواند منجر به بروز برخی عوارض گردد. برخی عوارض مصرف بی رویه آن عبارت اند از:
1- افزایش وزن
2- پوسیدگی دندان در صورت عدم رعایت بهداشت دهان
3- افزایش سطح قند خون
4- خطر ابتلا به دیابت بارداری
در ضمن هنگام خرید خرما به دنبال برندهای ارگانیک باشید. سعی کنید از برندهای عاری از افزودنیها و مواد شیمیایی مثل سولفات استفاده کنید. برای جلوگیری از ضررهای خرما در دوران بارداری حتما قبل از مصرف با پزشک خود صحبت کنید. پیشگیری در این دوران حساس بهتر از درمان است.
هرگز فکر نکنید که خرما موجب سقط جنین میشود. بیشتر مضرات مصرف زیاد خرما مختص مادر است تا جنین، پس سقط جنینی در کار نیست. خرما دارای آهن بسیار زیادی هست و احتمال ابتلا به کم خونی را کاهش میدهد. البته پزشکان معمولا قرص آهن را به رژیم غذایی مادر میافزایند.
خرما در دوران قاعدگی
همانطور که میدانید میزان آهن در این دوران کاهش چشمگیری مییابد و دردهای شدید را موجب میشود. در این دوران بانوان باید بسیار به رژیم غذایی خود اهمیت دهند. خرما باعث رفع خستگی و کم خونی و ایجاد احساس شادابی میگردد. در نظر داشته باشید که مصرف بی رویه خرما باعث گر گرفتگی و گرمی زیاد بدن شده، این شرایط غیر قابل تحمل میباشد.
ترکیب ارده و خرما بسیار گرم هست و از این رو زیاده روی در مصرف آن، برای افراد با مزاج گرم اصلا توصیه نمیشود. زیاده روی در مصرف ارده و خرما، باعث بروز اضافه وزن، غلیظ شدن صفرا و جوش صورت ناشی از گرمی میشود. افراد دیابتی باید در مصرف این ترکیب احتیاط کنند. افرادی که معده ضعیفی دارند بهتر هست از این ترکیب به مقدار زیاد استفاده نکنند. عوارض خرما برای دیابتیها بیش از موارد گفته شده است.
سوالات متداول
1- آیا خرما نفخ آور است؟
بله،خرما به دلیل اینکه سرشار از فیبر هست، اگر در مصرف آن زیاده روی شود منجر به ایجاد نفخ و یبوست میگردد.
2- آیا خرما باعث افزایش حملات آسمی میشود؟
بله، به دلیل استفاده از مواد نگهدارنده مانند سولفات روی خرما، اشخاص مبتلا به آسم سریعا به سولفات واکنش نشان میدهند.
3- ارتباط بین هایپرکالمی و خرما در چیست؟
هایپرکالمی با افزایش میزان پتاسیم خون همراه میباشد. از آنجایی که خرما هم دارای میزان زیادی پتاسیم هست، مصرف زیاد آن میتواند منجر به هایپرکالمی شود.