خرما یکی از فرآورده های کشاورزی مورد توجه برای صادرات و واردات کشور ها می باشد. کشور ما جزو 10 کشور برتر جهان در زمینه ی صادرات خرما به شمار میآید. خرما در کشور ما جزو 5 محصول صادراتی برتر صنعت کشاورزی ایران محسوب میشود. استان خوزستان بیش از 50 درصد صادرات خرما را دارد. شما میتوانید خرما صادراتی عمده را از شرکت گیلدا که بزرگ ترین شرکت صادرات فرآورده های خرما به شمار میآید، فراهم کنید.
صادرات خرما به خارج به ویژه به اروپا یکی از پر سودترین و پر رونقترین صادرات محصولات کشاورزی می باشد. مشتری واردات خرما از کشور ما به ترتیب بیشترین سهم شامل هند، ترکیه، عراق، امارات، پاکستان و قزاقستان می باشد. بدین گونه که صادرات خرما از ایران به هند در چند ماه اخیر به بیش از 5 هزار تن رسیده است. درحالیکه این صادرات به ترکیه به کمتر از 5 هزار تن میرسد.
کشور های رو به رشد برای صادرات خرما از ایران شامل ایالاتمتحده آمریکا، مراکش، اندونزی، آلمان، کانادا، ترکیه، فرانسه و انگلستان اند. روسیه نیز یکی از کشور هایی است که می شود به عنوان یک مقصد صادرات خرما به آن نگاه کرد. از این منظر به نظر می رسد که صادرات به این کشور ها میتوانند سود آور و پر فروش باشند.
با افزایش روند صادرات خرما به سایر کشور های جهان، شرکت های ایرانی مختلفی اقدام به صادرات خرمای با کیفیت در بسته بندی های شیک و اصولی کردند. شرکت گیلدا هم یکی از این شرکت ها به شمار میآید. ازجمله محصولات این شرکت می توان به خرمای ربی، پیارم، مضافتی و… اشاره کرد.
شیوه های متفاوتی برای صادرات خرما وجود دارد. صادرات خرما از طریق تجار و بازرگانان، راههای هوایی و پایانه های مرزی نمونه ای از این شیوه ها به شمار می آید.
یک تاجر برای صادر کردن محصولی به هر کشوری نیازمند داشتن اطلاعات کافی درباره قوانین صادراتی آن نوع کالا و کشور است. بدین گونه میتواند با دانستن قوانین صادرات خرما از به وجود آمدن مشکلات زیادی در این مسیر جلوگیری کند.
قوانین صادرات خرما
1- قانون اساسی
2- گمرکی
3- مالکیت فکری
4- سرمایهگذاری مالیاتی
5- ثبت شرکتها
موارد بالا قوانین حاکم بر صادرات هستند، که تمامی کشور ها ملزم به رعایت آن اند.
برخی کشورها دارای قوانین دقیق تری هستند. بدین صورت که برای صادرات خرما به آن کشور باید با اتباع خارجی مشارکت کرد. پس از اخذ مجوز های لازم، می توان اقدام به تاسیس شرکت کرد.
کلیه سازمان هایی که در حوزه مواد غذایی فعالیت دارند باید از استاندارد ایزو 22000 تبعیت کنند. این سازمان ها خود دارای زیر مجموعه هایی در برگیرنده شرکت های مرتبط با مواد غذایی می باشد.
استاندارد ایزو 22000 برای تضمین نمودن محصول غذایی از هرگونه آلودگی می باشد. بر پایه این استاندارد آلودگی ها به سه دسته میکروبی، فیزیکی و شیمیایی طبقه بندی میشود.
شاید پیش تر نام استاندارد HACCP را شنیده باشید. این استاندارد زیر مجموعه ای از استاندارد ایزو 22000 است. استاندارد ایزو 22000 قوانین و الزامات پیچیده تر و بیشتری نسبت به HACCP دارد.
مزایای استاندارد ایزو 22000
1- تضمین کیفیت محصول
2- ایجاد و حفظ اعتبار نماد تجاری محصول
3- مستند سازی تمامی فرآیند های انجامشده
4- کاهش موارد مرجوعی کالا
5- افزایش فروش کالا و سود دهی آن
6- موجب هماهنگی بیشتر سازمان ها در ایجاد کالاهای با کیفیت
طبق اصول صادراتی موجود برای همهی محصولات، در ابتدا باید به بازاریابی صادراتی توجه کرد. بازاریابی صادراتی موجب شناخت بازار های جهانی خارجی مناسب برای ارسال کالا میشود. پس از آن شما میتوانید وارد دنیای تجارت شوید و مجوز های لازم را بگیرید.
مسائل مرتبط با صادرات خرما
1- کمبود بنگاه های صادرات خرما
2- کمبود بضاعت مالی برای تبلیغات شرکت مربوط
3- کمبود کارگاه ها و کارخانه های بسته بندی نوین
4- عدم توجه به کیفیت کالای صادراتی
5- زیاد بودن هزینه های حمل و نقل داخلی و خارجی
6- عدم توجه به اصول نگهداری از محصول
بیشتر صادرات خرما در تیر ماه و اوایل مهر صورت میگیرد. در ماه رمضان صادرات خرما به کشور های مسلمان مانند امارات متحده عربی، لبنان، سوریه، مصر بیشترین سود را برای کشور ما دارا می باشد. انجام این کار با توجه به برداشته شدن عوارض صادرات این محصول مسیر را میسرتر کرده است.
مصوبهای در ۹ اردیبهشت ۹۸ به تصمیم ستاد تنظیم بازار صادر گردید. در این مصوبه صادرات خرما به خارج از کشور تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام شد.
تعرفه صادراتی خرما
اگر میخواهید بدانید تعرفه گمرکی برای صادرات خرما چه میزان می باشد، تنها کافی است به کتاب آیین نامه صادرات و واردات خرما مراجعه کنید. به طور معمول این تعرفه وابسته به نوع، کیفیت و بسته بندی خرما میباشد. معمولا هر تن 800 تا 4500 دلار ارزش دارد.
صادرات خمیر خرما
یکی از محصولات تهیه شده از خرما، خمیر خرما میباشد. این خمیر بدون هیچ نوع اضافات مصنوعی و مواد نگهدارنده است. شرکت گیلدا نیز صادرات خمیر خرما و سایر فرآوردههای حاصل از خرما را بر عهده دارد.
صادرات شیره خرما
شیره خرما با توجه به خواصی که دارد مورد استقبال بسیاری از کشورهای سراسر جهان قرارگرفته است. صنعتگران فعال کشورمان توانسته اند با صادرات فرآورده های با کیفیت مانند شیره خرما، نظر افراد بسیاری را چه در داخل و چه در خارج از ایران جلب کنند. صادرات این محصولات سود آوری خوبی برای کشورمان دارد. ازجمله کشور هایی که شیره خرمای صادراتی کشورمان به آنها صادر میشوند کشور های امارات متحده عربی، قطر، عمان، عراق، آلمان و … است.
صادرات روغن هسته
روغن هسته خرما دارای مقادیر بسیار زیادی مواد معدنی، ویتامین ها و عناصر مورد نیاز است. از این روغن برای فرآوری محصولات آرایشی استفاده میشود. صادرات روغن خرما از کشور ما به هند و چین که بزرگ ترین مصرف کنندگان اند، انجام میشود.
صادرات پودر هسته خرما
یکی از محصولات فرآوري شده ميوه خرما، پودر هسته خرما میباشد. هستهی خرما به طور معمول به عنوان ماده غذایی برای حیوانات به کار میرود. اما پس از مطالعات گوناگون پژوهشگران متوجه خواص هسته خرما و کاربرد های دیگر از پودر هسته خرما شدند. بهطور مثال از پودر هسته خرما به عنوان قهوه در کشور های اروپایی و عربی استفاده میشود.
در کشور ما بیش از 231 واحد فعال برای بسته بندی فرآورده های خرما وجود دارد. برخی از آنها به صورت فله ای و در بسته بندی های بزرگ انجام میپذیرد. البته بیشتر این واحد ها در استان های خرما خیز اند.
سؤالات متداول
1-صادرات خرما به کدامیک از کشورها انجام میشود؟
صادرات خرما به کشور هایی مانند هند، ترکیه، عراق، امارات، پاکستان و قزاقستان انجام میشود.
2-استاندارد ایزو 22000 چه مزایایی دارد؟
مزایای آن عبارتند از: تضمین کیفیت محصول، ایجاد و حفظ اعتبار نماد تجاری محصول، مستند سازی تمامی فرآیند های انجام شده، کاهش موارد مرجوعی کالا، افزایش فروش کالا و سود دهی آن، موجب هماهنگی بیشتر سازمان ها در ایجاد کالا های با کیفیت
3-بهترین زمان برای صادرات کالا به کشور های مسلمان چه زمانی است؟
ماه رمضان که در آن کشور های مسلمان بیشترین میزان مصرف خرما رادارند، برای ایران بهترین زمان صادرات خرما است.