مزایای خرما
چند هزار سال است که خرما به عنوان یکی از مهمترین مواد غذایی انسان شناخته شده است. این میوه دارای مواد معدنی از جمله کلسیم، پتاسیم، منیزیم و مقدار کمی چربی و مقدار زیادی فیبر است. میوه خرما، به صورت تازه یا خشک، به طور سنتی به عنوان یک میان وعده مصرف میشود و یا در آشپزی استفاده میشود، اما شما شاید متعجب شوید اگر بدانید که کاربردهای آن محدود به این نیست و محصولات جانبی خرما متعدد هستند.
خرما یک جایگزین عالی برای شیرین کنندههای رایج مانند عسل، شکر مصنوعی و مرباها است. به دلیل مزایای سلامتی و مدت طولانی مصرف، محصولات جانبی خرما به عنوان پایه ای برای خلق غذاهای لذیذ استفاده میشود و نه تنها شیرینی طبیعی به غذاها اضافه میکند، بلکه تمامی مواد مغذی موجود در آن نیز حفظ میشود.
محصولات جانبی خرما با استفاده از خرمای تازه یا خشک ساخته میشوند. در ادامه به برخی از محصولات محبوب ساخته شده از میوه خرما اشاره میشود:
شربت خرما یا عسل خرما یکی از قدیمیترین شیرین کنندههای طبیعی است. برای تهیه آن، میوه خرما هسته گیری و خرد شده و سپس در آب جوش قرار میگیرد. پس از له شدن مایع با استفاده از یک صافی استخراج میشود.
شربت خرما حاوی منیزیم، پتاسیم، اسید آمینه، آنتیاکسیدانها و سایر مواد مغذی است. در بین اعراب، شیره خرما با نام “دبس خرما” شناخته میشود و در نوشیدنیها، شکلات، بستنی، مربا و شیرینی استفاده میشود. شربت خرما را می توان به به اوتمیل، ماست، نان تست و پنکیک اضافه کرد تا از طعم آن لذت ببرید. همچنین از این محصولات جانبی خرما می توان در پخت و پز به عنوان جایگزینی برای شکر یا عسل هم استفاده شود.
شیره خرما
به طور معمول، مرباها از میوهها و شکر (با آب لیمو و یا حتی پکتین) تهیه میشوند. میوه ها تا زمانی که به اندازه کافی براق، غلیظ و له شوند، حرارت داده میشوند. در حالی که هنر تهیه مربا تاریخچهی طولانی دارد، اخیرا مربای خرما هم به صورت یکی از محصولات جانبی خرما فرآوری شده است.
مربای خرما یک خوراکی لذیذ، مغذی و سرشار از مواد معدنی است که نسبت به خرمای خام ماندگاری بالاتری دارد. مربای خرما با استفاده از مواد طبیعی تهیه میشود و ترکیبی شاهکار از شیرینی خرما و تازگی لیمو است. این مربا با استفاده از خرماهای ارگانیک با طعمی لذیذ و کمی لیمو، تهیه میشود و بهترین روش مصرف آن همراه با نان تازه و گرم در وعده صبحانه است.
مربای خرما
یکی دیگر از محصولات جانبی خرما سرکه خرما است. میتوان از خرما برای تهیه سرکهی شیرین هم استفاده کرد. ابتدا میوه با آب و مخمر مخصوص ترکیب میشود و در ظرف باز گذاشته می شود تا خرما در معرض هوا قرار گیرد و فرآیند تبدیل میوه به سرکه توسط مخمر انجام شود. برای حفاظت از سرکه در حال ایجاد، یک پارچه نخی روی ظرف قرار داده می شود تا سرکه تمیز بماند. به طور متوسط از هر 100 کیلو خرما می توان بین 300-400 لیتر سرکه تهیه کرد.
این سرکه در عین حال که شیرین است کمی تند نیز هست و می توان از آن به عنوان چاشنی و یا یکی از مواد تشکیل دهندهی غذاهای مختلف استفاده کرد. با اینکه سرکه خرما قدیمیترین نوع سرکه است، اما اغلب افراد با مزایای سلامتی بسیاری که این خوراکی بی نظیر دارد آشنا نیستند. این سرکه میزان کلسترول بد، التهابات و سطح قند خون را کاهش میدهد و اثرات مفیدی برای قلب دارد.
شکر خرما به عنوان یکی از محصولات جانبی خرما شناخته می شود. خرما به عنوان جایگزینی عالی برای شکر سفید میتواند مورد استفاده قرار گیرد. برای تهیه این شکر، ابتدا خرماهای تازه را خرد و له میکنند. سپس این پوره با مالتودکسترین ترکیب شده و مخلوط بدست آمده در فر خشک میشود.
پس از آن خرمای خشک شده را به صورت دانههای ریز گرانول آسیاب می کنند. به دلیل اینکه این شکر از خرماهای بدون هسته تهیه میشود، فیبر بالای موجود در خرما باعث میشود دانههای شکر بدست آمده به طور کامل در مایعات و خوراکی ها حل نشوند. این شکر ظاهری شبیه به شکر قهوهای دارد، اما طعمی شیرین و مانند کارامل دارد که مانند کره لطیف است. شکر خرما را می توان به عنوان روکش مافین ها و انواع پای شیرینی استفاده کرد و یا از آن در فرنی ها استفاده کرد.
شهد خرما شامل کلیهی مواد قابلحل در آب میوهی خرما میباشد که در صنایع نوشابهسازی، شکلاتسازی، بستنیسازی، در تهیه مارمالاد و آبنبات و همچنین در قنادی کاربرد دارد.
عرق طارونه هم به عنوان یکی از محصولات جانبی خرما این روزها طردفداران بسیاری دارد. مغز درخت نخل شامل بخشی ترد و شیرین با رنگ شیری است که مزهای شیرین و گس دارد و به آن پنیر نخل یا مغز درخت خرما گفته میشود. این قسمت از درخت خرما بسیار مقوی و گران است. در ابتدای بهار، هنگامی که درخت نخل شکوفه میزند، شکوفههای آن که به طارونه یا تارونه مشهورند، برداشت میشوند.
طارونه یا غلاف گل نخل، بخشی از درخت خرما است. این قسمت از درخت خرما به شکل غلاف چوبی یا بافتی نرم ظاهر می شود که درون آن گرده های نخل خرما به شکل رشته هایی وجود دارد.
از این غلاف گل نخل، طارونه تهیه میشود. عرق طارونه، که از طریق جوشاندن غلافهای گل و شکوفههای نخل به دست میآید، دارای طعم خوشایند و مقوی بوده و طبع معتدلی دارد. این عرق برای قلب بسیار مفید است. تهیه عرق طارونه مانند دیگر عرق های سنتی است؛ بخار آب جوشانده شده از غلافها و شکوفههای نخل پس از سرد شدن به مایع تبدیل میشود. این گیاه دارویی در بیشتر نواحی کشور، به خصوص در جنوب، طارونه و در کرمان، کوریشکو نامیده میشود.
عرق طارونه برای کاهش درد مفاصل، بهبود بیماری های رماتیسمی، تقویت نیروی جنسی، تقویت اعصاب، تقویت سیستم گردش خون، تقویت قلب و عروق و درمان افسردگی و بی خوابی در طب سنتی استفاده می شود.
هسته خرما نیز یکی از محصولات جانبی خرما است که دارای خواص بی نظیری است که برای تقویت سلامتی انسان ها مفید است. به همین دلیل امروزه آرد هسته خرما در برخی خوراکی ها مانند کوکی ها، نان ها و برخی شیرینی ها مورد استفاده قرار می گیرد. هسته خرما دارای مقادیر زیاد کربوهیدرات، فیبر، پروتئین، مواد معدنی و روغن است که باعث می شود این آرد از ارزش غذایی بالایی برخوردار باشد.
این آرد در کاهش وزن و لاغری بسیار کمک کننده است زیرا میزان سوخت کالری را در بدن دو برابر می کند و یکی از گزینه های عالی برای افراد دیابتی به شمار می آید، زیرا آرد هسته خرما می تواند قند خون را کنترل کند.
عده ای نیز بر این باورند که آرد هسته خرما می تواند قدرت بینایی را افزایش دهد، به همین دلیل از هسته خرما سرمه تهیه شده و مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از آرد هسته خرما به عنوان قهوه نیز استفاده می شود که این قهوه در کنترل قند خون به ویژه در افراد دیابتی بسیار مفید است.
استفاده از آرد هسته خرما به کاهش مشکلات گوارشی و به ویژه اسهال مزمن نیز کمک می کند. همچنین می توان از آن برای تسکین درد دندان استفاده کرد.
یافته های پژوهش های متعددی که بر روی موش ها انجام شده است نشان داده که استفاده از ترکیب آب انار، هسته خرما و خرما می تواند خطر ابتلا به گرفتگی عروق و ایجاد حملات قلبی را کاهش دهد. همچنین، این ترکیب با کاهش کلسترول موجود در خون باعث کاهش چربی خون می شود.
برای بهبود سلامتی قلب خود، پیشنهاد می کنیم از دیگر محصولات جانبی خرما هم استفاده کنید. یکی از این محصولات جانبی خرما که پرطرفدار و تا حدودی ناشناخته نیز باقی مانده، هسته خرماست. هسته خرما را به صورت پودر مصرف کنید یا آن را دم کرده و بنوشید. این روشها میتوانند به شما کمک کنند تا از خواص مفید هسته خرما برای سلامتی قلب خود استفاده کنید.
برای این کار کافی است هسته های خرما را به مدت 15 روز در آب نگه دارید تا کاملا خیس خورده و نرم شوند. سپس به مدت 2 ساعت آن ها را در هواس آزاد بگذارید تا هوا بخورند. بعد از دو ساعت هست ها را در ظرفی روی حرارت تفت دهید و به کمک آسیاب آن ها را پودر کنید. این پودر را می توانید دم کرده و یا در خوراکی های خود اضافه کنید.
فواید آرد هسته خرما
چیپس خرما یکی از پرطرفدارترین محصولات جانبی خرما است. چیپس خرما تهیه شده از بهترین خرمای استعمران یا خرما کبکاب خشک با قابلیت نگهداری بیرون از یخچال به مدت طولانی است. این محصول از خرمای خشکی تهیه میشود که پس از جدا کردن هسته به وسیله دستگاه مخصوص، چیپس به حبه های یک اندازه تقسیم می شود و برای خشک تر شدن در آرد غلتانده می شود.