بازار اروپا به مراتب بزرگترین واردکننده خرما از نظر ارزش (بیش از 100 میلیون دلار آمریکا در سال 2000) و سومین واردکننده بزرگ خرما است. در جامعه اروپا، فرانسه و بریتانیا به ترتیب 21000 تن و 10600 تن واردات داشتند. بازار اروپا بزرگترین بازار خرماهای مرغوب و گران قیمت فرانسه است که عمدتاً از تونس و الجزایر وارد می شود.
فرانسه عمدتاً رقم دگلت نور را وارد میکند و تمامی واردات بهصورت تازه دستهبندی میشوند. مانند بسیاری از کشور ها در اروپا، فصل اصلی فروش خرما اکتبر تا دسامبر و در ماه رمضان است .استانداردهای کیفیت فیزیکی خرماهای وارداتی به فرانسه با اکثر کشورهای اروپایی قابل مقایسه است. با این حال، فرانسوی ها بیشتر از سایر کشورهای اروپایی به معیارهای ذهنی مانند بافت، طعم و رنگ متکی هستند.
ایالات متحده آمریکا بازار جدیدی در فرانسه پیدا کرده است و اکنون با منابع سنتی مانند تونس و الجزایر رقابت می کند. جالب است بدانید که واردات فرانسه طی ماههای مارس تا آگوست تقریباً تماماً از ایالات متحده آمریکا انجام میشود. قیمت پایین تر نشان می دهد که خرماهای ذخیره شده برای چنین دوره طولانی به عنوان کیفیت پایین تری در نظر گرفته می شوند یا نشانه مستقیم قیمت هایی هستند که به تقاضای کمتر پاسخ می دهند.
واردات حجم های کم و پایین خرما در ماه های مارس تا آگوست انجام می شود. واردات خرما در ماه جولای به کمترین میزان خود و در ماه نوامبر به اوج خود می رسد. بازار خرما به شدت فصلی است. بیشتر خرمای وارداتی به فرانسه به صورت آزاد در کارتن بسته بندی شده و در ظروف حمل می شود.
در سال 2000، فرانسه حدود 22500 تن خرما به ارزش کل 39 میلیون دلار آمریکا وارد کرد.بریتانیا سالانه بیش از 10000 تن واردات خرما دارد و مصرف می کند و اعتقاد بر این است که چشم انداز خوبی برای توسعه آتی در بازار خرما وجود دارد. خرمای خشک بدون هسته برای فرآوری و پخت خانگی حدود 45 درصد بازار را به خود اختصاص داده است.
بازار خرمای دسر، چه تازه، چه سرد یا منجمد، سریعترین بخش رشد را دارد. در طول سال 1993، بخش دسر حدود 1000 تن تخمین زده شد و مابقی به عنوان خرمای خشک فروخته می شود.
خرمای وارداتی به بریتانیا عمدتاً از ایران (6000 تن)، تونس (1700 تن)، پاکستان (1000 تن)، فرانسه (صادرات مجدد – 1000 تن) و ایالات متحده آمریکا (1100 تن) منشا می گیرد. اکثر خرماهای وارداتی از طیفی از ارقام هستند و بازار خرما بیشتر به کیفیت از نظر آلودگی، ظاهر و میزان رطوبت اهمیت می دهد تا تنوع خاص.
انگلستان:بر اساس گزارش مشترک المنافع، به طور سنتی بیشتر خرمای مصرف شده در بریتانیا از شمال آفریقا منشاء میگیرد و بیشتر آنها در مارسی بستهبندی میشوند. با این حال، واردکنندگان در حال حاضر شروع به واردات مستقیم از سایر کشورها، به ویژه ایالات متحده می کنند. دلیل این تغییر به این دلیل است که میزان آلودگی و استفاده از مواد شیمیایی کشاورزی در شمال آفریقا بسیار زیاد است.در سال 2000، انگلستان حدود 10400 تن خرما به ارزش 16.6 میلیون دلار آمریکا وارد کرده است.
در بلندمدت، انتظار میرود بازار اروپا برای خرما رشد پایداری را نشان دهد. این رشد احتمالاً ناشی از تغییر در الگوهای مصرف مصرف کنندگان اروپایی خواهد بود. این شامل علاقه روزافزون به میان وعده های سالم و جایگزین های شکر است.
نیروی محرکه دیگر مربوط به تعداد زیاد مهاجرانی است که به اروپا می رسند. بسیاری از آنها خرما را به طور مرتب مصرف می کنند. فرانسه، آلمان، بریتانیا، هلند، ایتالیا و اسپانیا بیشترین فرصت ها را برای تامین کنندگان کشورهای در حال توسعه در بازار اروپا ارائه می دهند.
خرما،میوه درخت خرما است. بسته به بلوغ میوه، آنها را تازه یا خشک می گویند. خرمای تازه (معمولاً با رطوبت بیش از 50 درصد) به ندرت در بازار اروپا فروخته می شود. فصل خرمای تازه در کشورهای تولیدکننده بسیار کوتاه است و تنها چند نوع آن برای خوردن در این مرحله مناسب است.
بنابراین این مطالعه فقط بازار اروپایی خرمای خشک را مورد بحث قرار می دهد (که گاهی اوقات به عنوان “خرمای سفره” شناخته می شود).وقتی خرما روی درخت می ماند، می رسد، تغییر رنگ می دهد، نرم می شود و از نظر اندازه، وزن و رطوبت کاهش می یابد، در حالی که میزان قند آن افزایش می یابد.
زمانی که خرما زود چیده می شود تا از آسیب باران، حشرات یا عوامل دیگر جلوگیری شود، ممکن است بعد از برداشت نیاز به رسیدن بیشتر باشد. خرما پس از برداشت و تمیز کردن، برای استفاده در بازار اروپا از طریق بخور در برابر حشرات محافظت می شود، معمولاً برای افزایش نرمی دوباره هیدراته می شود، با قرار گرفتن در معرض دماهای بالاتر استریل می شود، بر اساس کیفیت و اندازه به درجه بندی می شود و در فضای خنک نگهداری می شود.
خرمایی که پس از برداشت بدون هیچ گونه تیماری تولید می شود خرمای طبیعی است. آنها همچنین می توانند پس از برداشت، از جمله آبرسانی مجدد و پوشش با شربت گلوکز یا سوربیتول، درمان شوند. این تاریخ ها به عنوان تاریخ های شرطی شناخته می شوند. خرما همچنین می تواند با رطوبت کمتر (>%30)یا رطوبت بالاتر (<60٪) تولید شود.
آنهایی که رطوبت بیشتری دارند باید در دمای بین 0 تا 4 درجه سانتیگراد نگهداری شوند. حتی زمانی که خشک است، خرما اغلب به صورت منجمد نگهداری می شود تا ماندگاری آن طولانی شود. بنابراین، به طور کلی، یک زنجیره سرد منجمد در طول حمل و نقل و ذخیره سازی بیشتر حفظ می شود. در قفسه های خرده فروشی، خرماهای فرآوری شده در دمای محیط یا یخچال ارائه می شوند
اگرچه خرما معمولاً به عنوان محصولات مصرف کننده نهایی (مثلاً به عنوان تنقلات میوه) استفاده می شود، اما همچنین به عنوان یک ماده در آشپزی خانگی و محصولات پخته شده و همچنین در شیرینی و سایر محصولات غذایی استفاده می شود. زمانی که خرما به عنوان میان وعده مصرف می شود، معمولاً به صورت کامل، چه با هسته (سنگ) در داخل و چه بدون هسته (سنگ زدایی) استفاده می شود. آنها همچنین می توانند خرد شده و به عنوان یک ماده مورد استفاده قرار گیرند (به عنوان مثال در مخلوط موسلی یا میوه های خشک).
علاوه بر این، خرما را می توان بیشتر به محصولاتی مانند خمیر خرما، شیره خرما (شربت) و شکر مایع خرما تبدیل کرد. حتی از چاله ها می توان برای تولید روغن و جایگزین های قهوه استفاده کرد،که همه این محصولات در بازار اروپا استفاده میشود. بیشتر تولید خرمای جهان در آب و هوای نیمه گرمسیری شمال آفریقا و خاورمیانه متمرکز است.
فصل برداشت بسته به تنوع از جولای تا اواخر نوامبر ادامه دارد. برداشت اصلی در سپتامبر شروع می شود. تولید جهانی خرما با سرعت ثابتی در حال افزایش بوده و به 1.1 میلیون تن در سال 2021 رسیده است. عربستان سعودی با سهم 20 درصدی از کل تولید جهانی، تولید کننده پیشرو است. پس از آن مصر و امارات متحده عربی (هر کدام 13 درصد)، ایران (12 درصد)، تونس (11 درصد) و الجزایر (10 درصد) قرار دارند.
بیش از 3000 رقم خرما در سراسر جهان کشت می شود. آنها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند: انواع قند نیشکر و انواع شکر معکوس. در بیشتر انواع، محتوای قند تقریباً به طور کامل از شکل معکوس (گلوکز یا فروکتوز) تشکیل شده است، اگرچه تعداد کمی از انواع حاوی قند نیشکر (ساکارز) هستند. این دو رقم به دلیل محبوبیت خود در بازار اروپایی متمایز می شوند: Medjool (نوع شکر معکوس) و Deglet Nour (واریته قند نیشکر). خرمای مدجول از محبوبیت خاصی برخوردار است و حدود 25 درصد از کل صادرات جهانی را تشکیل می دهد.
اگرچه بازار اروپا بزرگترین بازار واردات خرما نیست، اما سریعترین منطقه وارداتی در جهان است. سهم اروپا از واردات جهانی خرمای تازه و خشک بر حسب ارزش از 25 درصد در سال 2017 به 28 درصد در سال 2021 افزایش یافت. مجموع واردات خرمای اروپا به حجم 191000 تن و ارزش 465 میلیون یورو در سال 2021 رسید (از 146000 تن و یورو افزایش یافته است. 351 میلیون در سال 2017).
بیش از 29000 تن در داخل بازار اروپا مبادله شد. بیش از 84 درصد از کل واردات خرمای اروپا از کشورهای در حال توسعه است. تجارت داخلی اروپا شامل صادرات مجدد ساده خرمای وارداتی است، اما بخش قابل توجهی از تجارت با ارزش افزوده شامل بسته بندی خرده فروشی و سایر عملیات ها را شامل می شود.
واردات اروپا از کشورهای در حال توسعه طی پنج سال گذشته افزایش یافته است و از 119000 تن در سال 2017 به 164000 تن در سال 2021 رسیده است. افزایش فعلی و مورد انتظار در مقادیر واردات فرصت های خوبی را برای تامین کنندگان کشورهای در حال توسعه فراهم می کند.
از آنجایی که خرمای سفره در بازار اروپا تولید نمی شود، تقاضا کاملاً وابسته به واردات است. اگر چه تولید اسپانیاییها کمی است، اما تمام آنها به صورت تازه در بازارهای محلی به فروش میرسند با توجه به پیشبینیها، در طی پنج سال آینده بازار خرما در اروپا با نرخ رشد سالیانه 7 تا 10 درصد افزایش خواهد یافت.
نرخ رشد بالای واردات بر اساس تقاضای افزایش دهندگان برای شیرین کننده های طبیعی که می توانند به عنوان جایگزین برای شکر استفاده شوند، پیش بینی می شود. همزمان با واردات خرمای سفره، احتمال افزایش واردات شربت خرما و رب خرما نیز وجود دارد. بازار اروپا برای خرما متمرکز است. سه کشور بیش از 53 درصد از کل واردات را به خود اختصاص داده اند.
فرانسه در سال 2021 واردکننده پیشرو در اروپا (با سهم واردات 24٪) بود و پس از آن آلمان (15٪) و بریتانیا (14٪) قرار گرفتند. دیگر واردکنندگان پیشرو اروپایی عبارتند از: هلند (10%)، ایتالیا (9%) و اسپانیا (7%). با در نظر گرفتن تفاوت بین واردات و صادرات، فرانسه نیز با مصرف 33500 تن در سال 2021 بزرگترین کشور مصرف کننده خرما در منطقه است.
یکی از دلایل مهم حجم بالای مصرف فرانسه، سهم بزرگ آن از جمعیت دیاسپورا از کشورهای تولیدکننده خرما در شمال آفریقا است. مصرف سرانه در اروپا در هلند با میانگین مصرف 0.4 کیلوگرم در سال برای هر نفر بالاترین میزان است. در اروپا، مصرف خرما به عنوان میان وعده، ویژگی فصلی قوی دارد. معمولا دو پیک در مصرف وجود دارد.. یکی از مواردی که به آن اشاره شده، مربوط به جمعیت مسلمانان اروپا است که در ماه مبارک رمضان بیشترین میزان مصرف خرما را دارند.
همچنین، نوبت دیگری که افزایش مصرف خرما را نشان میدهد، تعطیلات زمستانی مانند شب سال نو و کریسمس است. شیوع کووید 19 در سال های 2020 و 2021 بر بازار مواد غذایی اروپا از جمله خرما تأثیر گذاشت. تأثیر اولیه در ساختار بازار مشاهده شد. فروش از طریق بخش خدمات غذایی به دلیل بسته شدن رستوران ها و هتل ها کاهش یافت.
با این حال، در همان زمان، فروش خرده فروشی و فروش تحویل در خانه افزایش یافت. با وجود شیوع بیماری کووید-۱۹، حجم و روند واردات کنترل شده خرما و سایر محصولات مرتبط در اروپا تحت تأثیر قرار نگرفت و همچنان به افزایش این واردات ادامه داد. با این حال، ساختار بازار در حال بازگشت به وضعیت قبل از همهگیری است، زیرا بخش خدمات غذایی از سال 2021 بهبود یافته است.
خرما